Ekologisk Högrev ala Mukkan

 

 

 

I söndags bestämde jag mig för att göra långkok, hade först tänk göra det i ugnen för jag skulle ut på långlöp. Dock så sprang tiden iväg så det fick bli kokning på platta. Det halverar typ tiden! Så istället för 4h i ugn blev det cirka 2 timmar på spisplattan. (i ugnen hade jag tänkt göra helstek högrev inte i bitar)

Det som det oftast börjar med när jag ska laga mat är att: vad har vi i kylskåpet, dvs. vad finns kvar! Jag tror många gör som jag tittar stänger och tänker: vi har ingen mat! 
Men jag har haft lyckan att bli upplärd av min kära Muttigalutti att: Koka soppa på en spik! dvs göra en maträtt av "ingenting" (eller det man har hemma).
Det är en konst det och alla kan inte. Så enkelt är det. Men jag tänkte nu dela med mig lite av min konst! 

 

 

Du behöver:

1 bit ekologisk högrev
2 morötter (eko)
2 rödlökar (eko)
1 Äpple (eko)
2 Tomater (eko)
några vitlökar (jag använder kinesisk vitlök, älskart) 
Soya
2,5 dl vittvin (eko)
2 msk kalvfond
0,5 dl Matgrädde
nypor svartpeppar
nypor salt
vatten


Tillbehör:
Potatis, rostad (eko)
cherrytomatsallad med mozzarella och rödlök (eko)
3st rostade rödbetor (eko)


 

Min portion blev cirka 447 kcal.




1. Börja med att skär itu högrevet till lagomstora bitar (mina var ca 4cm) Stek i lite kokosolja och peppra o salta på högvärme, ta i lite vitlök, rödlök och fräs en stund. Ta sedan 10dl vatten, i med äpple, resten av vitlöken, morötterna, vittvin, soya, kalvfond, låt stå och puttra på svag värme med lock. (jag la ej locket helt på min gryta för det må andas lite, annars lätt att det kokar över).  Titta till och rör om imellan, fyll även på med vatten om så behövs.

2. Skala potatisen och rödbetorna och lägg på varsina plåtar, in i ugnen: potatisen i cirka 30-40min (beror på hur stora man gör och vilken ugn man har, jag gjorde halvor eftersom det är mandelpotatis) Mandelpotatisen blir torr ifall man skär ned den i för små bitar valde därför att göra halvor.
Tärna sedan rödbetorna och in i ugnen cirka 20-25min. 
Det är nu jag brukar göra salladen till maten, denna gång blev det tomatssallad med mozzarella.

3. Efter cirka 2h så öka värmen och tillsätt mer vatten vid behov i högrevgrytan. Häll ner matlagningsgrädden och låt koka en kort stund, ha ner lite hackad färsk timjan. Smaka av och tillsätt något vid behov. 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits